Naar inhoud springen

Project 2025

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Project 2025
Project 2025
Project 2025
Geschiedenis
Opgericht 14 april 2022Bewerken op Wikidata
Structuur
Directeur Paul Dans
Plaats Washington
Land Verenigde Staten
Media
Website www.project2025.org

Project 2025, ook bekend als het Presidential Transition Project, is een verzameling conservatieve beleidsvoorstellen van The Heritage Foundation om de federale regering van de Verenigde Staten te hervormen in het geval van een overwinning van de Republikeinse Partij bij de presidentsverkiezingen van 2024.

Het project, opgericht in 2022, heeft tot doel tienduizenden conservatieven te rekruteren om huidige federale ambtenaren te vervangen – die sommige Republikeinen karakteriseren als onderdeel van de 'deep state' – en om de doelstellingen van de volgende Republikeinse president te bevorderen. Het gaat uit van een maximalistische versie van de theorie van de unitaire uitvoerende macht, een omstreden interpretatie van artikel II van de grondwet van de Verenigde Staten die ervan uitgaat dat de president bij zijn inauguratie absolute zeggenschap heeft over de uitvoerende macht.

Project 2025 beoogt diepgaande veranderingen binnen de overheid, met name het economisch en sociaal beleid en de rol van de federale overheid en haar agentschappen. In het plan wordt voorgesteld de financiering voor het ministerie van Justitie te verlagen, het Federal Bureau of Investigation (FBI) en het Department of Homeland Security (DHS) te ontmantelen, de regelgeving op het gebied van milieu en klimaatverandering sterk te verminderen om de productie van fossiele brandstoffen te bevorderen, het ministerie van Handel te elimineren en de onafhankelijkheid van federale agentschappen zoals de Federal Communications Commission (FCC) en de Federal Trade Commission (FTC) te beëindigen.

Het streeft naar belastingverlagingen, hoewel de schrijvers het niet eens zijn over de wenselijkheid van protectionisme.

Het project beoogt een verlenging van de Tax Cuts and Jobs Act van 2017. Meer specifiek beveelt het aan om de individuele inkomstenbelastingen te vereenvoudigen tot slechts twee schijven, de ene 15% en de andere 30%, waarbij de laatste van toepassing is op inkomsten boven de loonbasis van de sociale zekerheid "om ervoor te zorgen dat de gecombineerde inkomsten- en loonbelastingstructuur fungeert als een bijna vlaktaks op looninkomen die verder gaat dan de standaardaftrek." Het doel is het vennootschapsbelastingtarief te verlagen tot 18%. Het streeft ernaar een belasting op vermogenswinsten en dividenden te heffen van 15%, vergeleken met een voorgesteld tarief van 45% door de regering-Biden. Nadat deze hervormingen zijn doorgevoerd, beveelt het aan dat er een drempel van drie vijfde van de stemmen nodig is om wetgeving aan te nemen die de personen- of vennootschapsbelasting zou verhogen, om "een muur van bescherming" te creëren tegen deze belastinghervormingen, ondanks een algemene consensus dat wetgeving die een volgend congres bindt, ongrondwettelijk is.

Project 2025 beveelt aan het ministerie van Onderwijs af te schaffen. De programma's van het ministerie zouden ofwel aan andere instanties moeten worden overgedragen, ofwel worden beëindigd.

De financiering voor klimaatonderzoek zou moeten worden verlaagd, terwijl de National Institutes of Health (NIH) volgens conservatieve principes zouden moeten worden hervormd.

Het project dringt er bij de overheid op aan het idee te verwerpen dat abortus onder gezondheidszorg valt en bovendien de dekking van postcoïtale anticonceptiemiddelen door de Affordable Care Act te beëindigen.

Het project streeft er verder naar christelijke normen en waarden binnen de overheid te versterken. Het stelt dat "God de sabbat als rustdag heeft ingesteld" en beveelt wetgeving aan die vereist dat Amerikanen meer betaald krijgen wanner ze op die dag werken.

Het stelt voor pornografie strafbaar te stellen, de wettelijke bescherming tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit te schrappen, programma's voor diversiteit, gelijkheid en inclusie te beëindigen en een einde te maken aan positieve discriminatie.

Jeffrey Clark, een bijdrager aan het project en voormalig functionaris van het ministerie van Justitie, adviseert de toekomstige president om onmiddellijk het leger in te zetten voor binnenlandse wetshandhaving en dit ministerie de opdracht te geven de tegenstanders van Donald Trump te vervolgen door een beroep te doen op de Insurrection Act van 1807. Het project beveelt de arrestatie, detentie en deportatie van immigranten zonder geldige papieren aan en bepleit de doodstraf en de snelle tenuitvoerlegging daarvan.

Paul Dans, de directeur van het project, legde uit dat de aanhangers van Project 2025 zich "systematisch voorbereiden om aan de macht te komen en een nieuw leger, eensgezinde, getrainde en feitelijk bewapende conservatieven klaar te stomen om de strijd met de deep state aan te gaan". Dans gaf toe dat het "contra-intuïtief" was zoveel mensen te rekruteren om zich bij de regering aan te sluiten teneinde deze te verkleinen, maar wees op de noodzaak dat een toekomstige president de controle over de regering terugkrijgt. Hoewel het project volgens de wet geen specifieke presidentskandidaat mag promoten, hebben veel bijdragers nauwe banden met Trump en zijn verkiezingscampagne van 2024.

Critici van Project 2025 omschreven het als een autoritaire, christelijk-nationalistische beweging die de Verenigde Staten wil omvormen tot een autocratie. Volgens verschillende rechtsdeskundigen zou het de rechtsstaat en de scheiding der machten ondermijnen. Ook diverse conservatieven en Republikeinen uitten kritiek op het plan, bijvoorbeeld waar het gaat om de centralisatie van de macht, individuele rechten en vrijheden, klimaatverandering en buitenlandse handel.

Op 5 juli 2024 nam Trump afstand van Project 2025 met een verklaring op zijn platform Truth Social: "I know nothing about Project 2025. I have no idea who is behind it. I disagree with some of the things they're saying and some of the things they're saying are absolutely ridiculous and abysmal. Anything they do, I wish them luck, but I have nothing to do with them."[1][2][3][4]

Project 2025 is gekoppeld aan de presidentiële campagne van Donald Trump in 2024

De adviesraad van Project 2025 bestond in september 2024 uit "een brede coalitie van meer dan 100 conservatieve organisaties", voornamelijk conservatieve denktanks, evenals verschillende universiteiten en het tijdschrift The American Conservative.

Uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden

[bewerken | brontekst bewerken]

"Het idee van onafhankelijke federale instanties of federale werknemers die geen verantwoording afleggen aan de president schendt het fundament van onze democratische republiek", betoogde Kevin D. Roberts. Project 2025 streeft ernaar de uitvoerende macht van de federale overheid in haar geheel onder direct presidentieel toezicht te plaatsen, zodat er aan de onafhankelijkheid van het ministerie van Justitie, de FBI, de Federal Communications Commission, de Federal Trade Commission en andere instanties een einde komt. Dit streven is gebaseerd op een vergaande interpretatie van de theorie van de unitaire uitvoerende macht, waarbij als argument wordt aangevoerd dat volgens artikel II van de grondwet de uitvoerende macht uitsluitend bij de president berust.

Trump zei in 2019 dat artikel II hem het recht gaf "als president te doen wat hij wilde", een veelgehoord argument van aanhangers van de theorie van de unitaire uitvoerende macht. Een soortgelijke opmerking klonk in 2018 toen hij beweerde speciaal aanklager Robert Mueller te kunnen ontslaan. Trump is niet de eerste president die beleidsmaatregelen overweegt die verband houden met de theorie van de unitaire uitvoerende macht; het idee stak binnen de Republikeinse Partij weer de kop op na de terroristische aanslagen van 11 september.

Personeelswijziging

[bewerken | brontekst bewerken]

Project 2025 zette een personeelsdatabase op conform Donald Trumps ideologie, met daarin een beoogde 20.000 potentiële functionarissen.[5] Het project stelde daartoe een vragenlijst samen om potentiële rekruten te screenen op hun eerbiediging en naleving van de projectagenda.

Tijdens zijn presidentschap van 2017 tot 2021 werd Trump ervan beschuldigd mensen te hebben ontslagen die hij als onloyaal beschouwde, zoals procureur-generaal William Barr. In het laatste jaar van Trumps presidentschap ontwikkelden James Bacon en John McEntee, medewerkers van het Presidential Personnel Office van het Witte Huis, een vragenlijst om potentiële overheidswerknemers te testen op hun toewijding aan het trumpisme; Bacon en McEntee sloten zich in mei 2023 bij het project aan.

Project 2025 sluit aan bij Trumps plannen om meer overheidspersoneel te ontslaan dan wat de president mag, met behulp van Schedule F, een functieclassificatie die Trump in oktober 2020 in een uitvoerend bevel heeft vastgesteld. Hoewel de classificatie in januari 2021 door Biden werd ingetrokken, heeft Trump eerder verklaard dat hij deze zou herstellen.

De Heritage Foundation is van plan om tegen eind 2024 20.000 medewerkers in haar database te hebben.